H 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα για το σύνδρομο Downτο 2006, με πρωτοβουλία του Έλληνα Ιατρού, Στυλιανού Αντωναράκη, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Το σύνδρομο Down είναι η πιο κοινή γενετική χρωμοσωματική διαταραχή και βασική αιτία των μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά.H ημερομηνία της 21ης Μαρτίου επελέγη για τον συμβολισμό που φέρει, διότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν ένα επί πλέον χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος των χρωμοσωμάτων και ο επίσημος επιστημονικός όρος του συνδρόμου είναι Τρισωμία 21.

Την ημέρα αυτή γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις  και αναφορές σε όλο τον κόσμο με σκοπό την εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, αφού ακόμη και σήμερα πλανάται η λανθασμένη πεποίθηση ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν βαριά καθυστέρηση και δεν επιδέχονται καμιάς βελτίωσης.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Έχει αποδειχθεί εμπράκτως ότι τα άτομα αυτά είναι εκπαιδεύσιμα. Με πρώιμη παρέμβαση, με ειδική και συνεχή εκπαίδευση και κυρίως με την αποδοχή, το σεβασμό, τη φιλία και την αγάπη από το άμεσο και το ευρύτερο περιβάλλον τους, βελτιώνονται και σωματικά και νοητικά και εξελίσσονται με εντυπωσιακό τρόπο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποδοχής, προστασίας και ασφάλειας τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να φτάσουν το ανώτατο δυναμικό τους  με υψηλές προσδοκίες για το  μέλλον ώστε να έχουν μια φυσιολογική ενήλικη ζωή αργότερα, να μπορούν να εργαστούν και να συνεισφέρουν ισότιμα στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση και ατομική αυτονομία. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι πλουτίζουν την ζωή μας προσφέροντας ένα πολύτιμο δώρο, την ανιδιοτελή αγάπη τους!

Τι να θυμάσαι:

  • Το σύνδρομο Down είναι μία χρωμοσωμική ανωμαλία που συμβαίνει τυχαία.

Οφείλεται στην παρουσία, στα κύτταρα των πασχόντων, ενός τρίτου χρωμοσώματος 21, αντί των δύο που είναι το φυσιολογικό (Τρισωμία 21).

  • Η ηλικία της μητέρας είναι ο μόνος παράγοντας που έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Down και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει κληρονομική βάση.
  • Παρόλο που τα άτομα με σύνδρομο Down μπορεί να μοιάζουν και να ενεργούν παρόμοια, κάθε άτομο έχει διαφορετικές ικανότητες!
  • Ο 36χρονος Ισπανός Πάμπλο Πινέδα, είναι ο πρώτος πτυχιούχος Δάσκαλος Πανεπιστημίου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, 9 χρόνια πριν!
  • Η Μαρία Νίτσακατάφερε αυτό που για πολλούς φαίνεται ακατόρθωτο το 2021, καθώς είναι η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα!