Η ανακύκλωση είναι από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Δήμου με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τον Οκτώβριο 2008 εφαρμόζεται στον Δήμο Κορυδαλλού πρόγραμμα ανακύκλωσης. Ο Δήμος προμηθεύτηκε δωρεάν 3 ειδικά απορριμματοφόρα και 650 ειδικούς μπλε κάδους, που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις περιοχές.

Ανακύκλωση σημαίνει:

– λιγότερα τελικά οικιακά απορρίμματα και σημαντική αποφόρτιση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)

– αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας και νέων χρήσιμων υλικών

– σεβασμός στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον

– καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη σωστή ανακύκλωση

Τι φροντίζουμε πριν πετάξουμε

  1. Οι συσκευασίες να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
  2. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.
  3. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
  4. Όταν υπάρχει χώρος να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.
  5. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα – αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκίτσες αέρα για ασφάλεια – είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες – στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.
  6. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.
  7. ΔΕΝ πρέπει να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

Τι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους

  1. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
  2. Τις βιοδιασπώμενες σακούλες ( αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
  3. Τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες ( όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
  4. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή στριφτά τσιγάρα.
  5. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Τι πετάμε στους μπλε κάδους

  1. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
  2. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες : κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
  3. Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
  4. Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
  5. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
  6. Συσκευασίες τετραπάκ.
  7. Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.
  8. CD, DVD – ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

Επικοινωνία για θέματα Ανακύκλωσης

Γραφείο Αντιδημάρχου: 210-4990515

Γκαράζ: 210-49.50.075, 210-4990014