Ο  Δήμος Κορυδαλλού υποδέχεται το Πρόγραμμα εθελοντικής Ψηφιακής  Δράσης με τίτλο «Παλιά Αθήνα» από τους «Αγγέλους της Χαράς», στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στεγάζεται στο ισόγειο του κτηρίου της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Παρέχει τις εξής Υπηρεσίες: Νοσηλευτική Φροντίδα, Δημιουργική Απασχόληση, Ανάπτυξη Λειτουργικών & Κοινωνικών Δεξιοτήτων και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης σε ηλικιωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τη δυνατότητα της καθημερινής υποστήριξης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι «Άγγελοι της Xαράς» είναι μια Εμψυχωτική Ομάδα με νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας.

Η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες καλλιτέχνες (ηθοποιούς, μουσικούς, ζωγράφους, κ.ά.), μουσικοθεραπευτές, κ.α. Ειδικότερα, σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί πολυποίκιλες δράσεις και προγράμματα άνευ αμοιβής (όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικοθεραπεία, αφήγηση παραμυθιού, τραγούδια σε δωμάτια, χορό, θεατρικό παιχνίδι, clown, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, χειροτεχνίες, μιμική κ.ά). Στόχος είναι να προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη μέσω της τέχνης, σε παιδιά/ ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρίες που νοσηλεύονται ή που φιλοξενούνται σε ιδρύματα/ μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η e-Δράση «Παλιά Αθήνα» είναι μια εξατομικευμένη καλλιτεχνική παρέμβαση σε ηλικιωμένους, μέσω τηλεδιάσκεψης (livestreaming), η οποία εγκαινιάζεται τη Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 και θα υλοποιείται κάθε δεκαπενθήμερο, με την συνεργασία και υποστήριξη του προσωπικού του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Κορυδαλλού προς τους ωφελούμενούς του. Στο παρελθόν, αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνταν δια ζώσης αλλά οι λόγοι προστασίας από τον covid 19 δημιούργησαν την ανάγκη χρήσης εναλλακτικών μεθόδων.

Το διαδραστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα» στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση.

Οι «Άγγελοι της Χαράς», μέσα από την οπτικοακουστική παραγωγή και τις ζωντανές διαδικτυακές δράσεις “πλησιάζουν ” με αγάπη τους ηλικιωμένους, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με αποκρίσεις, χορό και τραγούδι δημιουργώντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης. Μουσικοί, χορευτές και εμψυχωτές ενεργοποιούν τους ηλικιωμένους σε ένα ταξίδι στο παρελθόν με σκοπό να αναβιώσουν μνήμες της νιότης τους, επιτρέποντάς τους να ζήσουν και πάλι όμορφες και ευχάριστες στιγμές στο παρόν.

Κύριοι στόχοι της e-δράσης είναι:

  • Βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
  • Έκφραση και μοίρασμα συναισθημάτων με τους ηλικιωμένους.
  • Βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας των ηλικιωμένων.
  • Ενεργοποίηση της μνήμης των ηλικιωμένων, βοηθώντας τους να συνδεθούν με το άμεσο περιβάλλον τους και να θυμηθούν γεγονότα από το παρελθόν τους.