Κορυδαλλός Οκτώβριος 2022

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,

 

Πληροφορηθήκαμε τη διένεξη του Δήμου με τον επιχειρηματία/διαχειριστή του Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ και την επικείμενη αποχώρησή του από τον κινηματογράφο.

Θεωρούμε ότι μετά τις όποιες εξελίξεις, το ιστορικό σινεμά μπορεί να επανέλθει «στις παλιές δόξες» και να γυρίσει καινούργια σελίδα σε αναβαθμισμένη λειτουργία.

Είμαστε εδώ για να προτείνουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας καθώς και σχέδια προγράμματος.

Επιτρέψτε μας να παραθέσουμε μια σύντομη ιστορική διαδρομή για την Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού, για το πώς ξεκίνησε και που έφτασε το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Για τα σωστά και τα λάθη στη λειτουργία του.

Αυτήν την εποχή η Λέσχη μας έχει γενέθλια, κλείνει τα 36 χρόνια λειτουργίας.

Γνωρίζετε ότι η Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού, έχει ως μέλη, θεωρητικά, όλους τους κατοίκους της πόλης μας που αγαπούν τον κινηματογράφο, πηγαίνουν στο Σινέ Παράδεισος και συμμετέχουν στις δραστηριότητές της. Αλλά οι άνθρωποι που την εκπροσωπούσαν, που διοργάνωναν τις δράσεις της και που συμμετείχαν πιο συστηματικά στο να της δώσουν «ψυχή και φτερά», είναι μια ομάδα σινεφίλ ανοικτή σε νέες συμμετοχές και εκπροσωπήσεις.

Πολλά έχουμε να θυμόμαστε… θετικά κι αρνητικά, όνειρα κι απογοητεύσεις, χαρές και στεναχώριες, γέλια και κλάματα.

Πριν από 36 χρόνια λοιπόν, μια μικρή ομάδα κατοίκων του Κορυδαλλού απευθύνθηκε στον τότε δήμαρχο, Δημήτρη Μαλαγαρδή, και του πρότεινε να δημιουργηθεί μια Κινηματογραφική Λέσχη μέσα στο Δήμο, με έναν νέο τρόπο οργάνωσης που θα της έδινε αυτονομία χωρίς να εμπλέκεται σε οικονομικές συναλλαγές (αυτές θα τις είχε ο Δήμος και το Πνευματικό του Κέντρο).

Κι έτσι το 1986, στον τότε κινηματογράφο ΑΣΤΡΟΝ (τώρα super market METRO στην Γ. Λαμπράκη) προβάλαμε την επιτυχία της εποχής «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη με τεράστια επιτυχία.  Από τότε είμαστε εκεί. Κάθε Τετάρτη, χειμώνα καλοκαίρι, να προβάλλουμε επιλεγμένες ταινίες και να τις συζητάμε με το κοινό, προσκαλώντας αρκετές φορές και τους δημιουργούς τους.

Η συμμετοχή του κόσμου μας έδωσε φτερά κι έτσι ήρθε το επόμενο τολμηρό βήμα. Προτείναμε στην τότε διοίκηση του Δήμου (Δήμαρχος Νίκος Θεμελής/Αντιδήμαρχος Μαρία Μάνου), να αγοραστεί ο παλιός κινηματογράφος ΒΙΚΤΩΡ, που είχε μετατραπεί σταδιακά σε γκαράζ, roller skating, και τέλος σε χαρτοπαιχτική λέσχη. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά τελικά έγινε πραγματικότητα κι έτσι το καλοκαίρι του 1989, ο βραβευμένος με ΟΣΚΑΡ σκηνοθέτης Τζιουζέπε Τορνατόρε, εγκαινιάζει το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ  προβάλλοντας την ομώνυμη ταινία του, «Σινεμά ο Παράδεισος»!

 

Έκτοτε, η Κινηματογραφική Λέσχη διαχειρίστηκε το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ καθιερώνοντας πολλές καινοτομίες. Πέρα από την επιλογή των ταινιών, καθιέρωσε τις ζώνες προβολών (παιδική κάθε Πέμπτη, σινεφίλ κάθε Τετάρτη), το μπαρ με χειροποίητα εδέσματα από  γυναικείο συνεταιρισμό που άφησαν εποχή, το dolby σύστημα ήχου στο θερινό σινεμά και κυρίως τις δεκάδες, ίσως κι εκατοντάδες εκδηλώσεις: αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις για προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου (παλιού και νέου) με παρουσία των συντελεστών τους… Kαι ποιοι δεν πέρασαν από το Σινέ Παράδεισος (Αγγελόπουλος, Βέγγος, Βούλγαρης, Γαβράς, Κακογιάννης, Κούνδουρος, Παππά, Πλέσσας και δεκάδες άλλοι δημιουργοί της 7ης τέχνης). Ακόμα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ελληνικό σινεμά φροντίζοντας να προβάλλονται ταινίες που δεν εύρισκαν αίθουσα, διοργάνωσε καταπληκτικά πάρτι και μουσικές συναυλίες, και πολλά άλλα.

Το κοινό επιβράβευσε αυτή τη δραστηριότητα με τον καλύτερο τρόπο . Σε μια εποχή που οι κινηματογράφοι έκλειναν ο ένας μετά τον άλλο λόγω της εισβολής του βίντεο, το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ έκανε δεκάδες χιλιάδες εισιτήρια κάθε σεζόν, γέμιζε τις καρέκλες του κι «έπαιζε» με όρθιους θεατές! (Για δύο συνεχόμενες χρονιές έκανε τα περισσότερα εισιτήρια από όλους τους θερινούς κινηματογράφους της χώρας). Χιλιάδες παιδιά από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή πρωτογνωρίστηκαν με την μεγάλη οθόνη στο Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Τόσο ο σημερινός Δήμαρχος Νίκος Χουρσαλάς, όσο και ο επιχειρηματίας-διαχειριστής της αίθουσας Γιώργος Καζιάνης, εδώ πρωτοήρθαν σε επαφή με την 7η τέχνη.

Ο Κορυδαλλός έγινε γνωστός σε όλο το πανελλήνιο όχι μόνο για τις Φυλακές αλλά και για την κινηματογραφική του αίθουσα και τη δράση της.

Η Λέσχη μεγάλωνε και πρόσθετε συνεχώς στο ενεργητικό της  νέες δραστηριότητες: διοργάνωση δεκαήμερου ελληνικού κινηματογράφου, εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στον διαδημοτικό ραδιοσταθμό Ράδιο 5 με τίτλο «Η κρυφή γοητεία του κινηματογράφου», ανταποκρίσεις από τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και πολλά άλλα.

Με ενέργειές της, το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUROPA CINEMAS (η ένταξη αυτή διατηρείται έως και σήμερα), λαμβάνοντας μάλιστα κι επιπλέον διάκριση αναφορικά με τις κινηματογραφικές δράσεις για παιδιά και νέους (1999). Παράλληλα, με ενέργειές της, διοργανώνεται πανευρωπαϊκό συνέδριο για τους Δημοτικούς Κινηματογράφους και ο Δήμος Κορυδαλλού συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο δημοτικών κινηματογράφων VILLES ET CINEMAS EN EUROPE (Πόλεις και Κινηματογράφοι στην Ευρώπη) έχοντας την αντιπροεδρία (επί δημαρχίας Στέφανου Χρήστου).

Μας έλειπε όμως και η χειμερινή αίθουσα. Όταν το ΑΣΤΡΟΝ έκλεισε και έγινε super market, προτείναμε στο Δήμο την μετασκευή της αίθουσας ΠΛΕΙΑΔΕΣ σε χειμερινό κινηματογράφο -αν και δεν είχε τέτοιες προδιαγραφές. Μετά από πολλές περιπλανήσεις, καταφέραμε και βρήκαμε το χειμερινό μας στέκι σε όσο καλύτερες συνθήκες γινόταν. Εκεί, οι εκδηλώσεις και οι δράσεις συνεχίστηκαν σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση. Θυμόμαστε τα σεμινάρια για το σινεμά με τη συμμετοχή σπουδαίων δημιουργών (Βούλγαρης στη σκηνοθεσία, Ακτσόγλου στην κριτική, Παπαδημητρίου στη μουσική, Καρύδης-Φουκς στο μοντάζ κ.λπ.), το πρόγραμμα «Κινηματογράφος στα σχολεία» με συνεργασία του British Film Institute, την ρετροσπεκτίβα-σεμινάριο στο έργο του και τη μνημειώδη εκδήλωση προς τιμήν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τις εκδηλώσεις με τους Ντίνο Δημόπουλο, Νίκο Κούνδουρο, Βασίλη Γεωργιάδη, Παντελή Βούλγαρη και πολλούς άλλους.

Το όνειρό μας εξακολουθούσε να είναι το χειμερινό Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιέζαμε το Δήμο να ολοκληρώσει το έργο και να κατασκευαστεί η χειμερινή αίθουσα. Και κάποτε τα λεφτά βρέθηκαν. Επί δημαρχίας Στέφανου Κασιμάτη κατασκευάστηκε ο χειμερινός Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ κι έτσι η επιθυμία μας ολοκληρώθηκε.

 

Όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή μας ήταν απόλυτα εθελοντική. Εμείς, ως Κινηματογραφική Λέσχη, επιλέγαμε το πρόγραμμα, είχαμε την ευθύνη λειτουργίας του κινηματογράφου, διοργανώναμε τις εκδηλώσεις και τις κινηματογραφικές δράσεις αλλά την οικονομική διαχείριση την είχε ο Δήμος, είτε μέσω του Πνευματικού του Κέντρου είτε μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης. Όταν όμως οικονομικά προβλήματα και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του κινηματογράφου, όταν το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ κινδύνευσε να κλείσει, προτείναμε στον τότε Δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη, την ανάληψη της διαχείρισης της αίθουσας από ιδιώτη- διαχειριστή με συγκεκριμένους όρους. Οι σημαντικότεροι ήταν:

α) Η διατήρηση του ονόματος και της ταυτότητάς του (ως Δημοτικού Κινηματογράφου).

β) Η συμμετοχή της Λέσχης , σε συνεργασία με το διαχειριστή, στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην τελική έγκρισή του από αυτήν.

γ) Η διάθεση μιας μέρας της εβδομάδας στην Κινηματογραφική Λέσχη με ταινία που θα επέλεγε η ίδια για τις σινεφίλ βραδιές.

δ) Η συνέχιση της συμμετοχής του Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUROPA CINEMAS και η κατάρτιση του προγράμματος από το Δήμο.

Η συνεργασία του τρίπτυχου Δήμος/Κινηματογραφική Λέσχη/Επιχειρηματίας-Διαχειριστής για 10 και πλέον χρόνια τώρα, δεν ήταν πάντα εύκολη κι ανέφελη, κατά κύριο λόγο διότι μας είχε αφαιρεθεί πλέον το δικαίωμα της αυτενέργειας που είναι απαραίτητο συστατικό της όποιας δημιουργικής προσπάθειας κι εμποδίζει την κάθε φιλότιμη προσπάθεια προγραμματισμού από πλευράς μας. Παρ’ όλα αυτά ο κινηματογράφος λειτουργούσε κι εμείς με τις όποιες δυσκολίες, υπήρχαμε και διοργανώσαμε μάλιστα και κάποιες εκδηλώσεις και δράσεις (προσπάθεια έκδοσης ενός διαδικτυακού λαϊκού σινεφίλ περιοδικού, σεμινάριο κινηματογράφου που κατέληξε στη δημιουργία τριών ταινιών μικρού μήκους, εκδήλωση αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη, διοργάνωση της δράσης «Ένας άνθρωπος του σινεμά διαλέγει την αγαπημένη του ταινία και τη συζητά με το κοινό», την ονοματοδοσία της πλατείας έξω από το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ σε «πλατεία Θόδωρου Αγγελόπουλου» καθώς και τις εκδηλώσεις και τις προβολές ταινιών του. Επίσης, διοργανώσαμε αρκετές ακόμα προβολές και κινηματογραφικές δράσεις που με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία στήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε σας.

 

Διακόψαμε αναγκαστικά λόγω των μέτρων του Covid και -δεν σας κρύβουμε- ότι υπήρχαν προβληματισμοί να διακόψουμε οριστικά τη λειτουργία μας για μια σειρά λόγους οι σημαντικότεροι από τους οποίους  είναι οι εξής:

  1. Δεν έχουμε πλέον (εδώ και 6-7 χρόνια) καμία συμμετοχή στον προγραμματισμό του Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μην είναι αντάξιο όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και ενός δημοτικού κινηματογράφου.
  2. Ακόμα και στις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, κάθε Τετάρτη, δεν επιλέγουμε εμείς την ταινία. Συνηθέστατα, πρόκειται για την ταινία που έχει προβάλει ήδη για μια ολόκληρη εβδομάδα ο κινηματογράφος. Πολλές φορές μάλιστα, τον τίτλο της τον μαθαίνουμε ελάχιστες μέρες πριν, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να διοργανώσουμε καν μια συζήτηση αξιώσεων μετά το τέλος της ταινίας.

 

Τέλος, θα θέλαμε να ξέρετε ότι τα τελευταία χρόνια η σελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης στα social media (facebook), δεν ανατροφοδοτείται ενημερωτικά από εμάς. Δεν είμαστε εμείς οι διαχειριστές της σελίδας  ‘’Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού’’ και δεν μας εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αναρτήσεών της.

 

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι

Μετά την απομάκρυνση του επιχειρηματία-διαχειριστή από τον κινηματογράφο υπάρχουν τρία μοντέλα λειτουργίας που μπορείτε να ακολουθήσετε.

  1. Τη διαχείριση, λειτουργία και προγραμματισμό από τις δημοτικές υπηρεσίες (Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο πλέον το επιτρέπει). Αυτό το μοντέλο ακολουθεί ο Δήμος Κερατσινίου με 3 θερινές αίθουσες (σε καθημερινή λειτουργία) και μία χειμερινή.
  2. Τη συνεργασία με ιδιώτη διαχειριστή. Με συγκεκριμένες αρχές και όρους που μπορούμε να συζητήσουμε (π.χ. Δέσμευση για παιδικό πρόγραμμα, ημέρα σινεφίλ που θα επιλέγει η Λέσχη, ευρωπαϊκό σινεμά, ζώνες προγράμματος κ.λπ.). Αυτό το μοντέλο το ακολουθεί ο Δήμος Νίκαιας, ο Δήμος Μοσχάτου κ.λπ.
  3. Μικτό σύστημα. Λειτουργία και γραφειοκρατικά από ιδιώτη και προγραμματισμός από το Δήμο. Αυτό το μοντέλο το ακολουθεί ο Δήμος Ηρακλείου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού έχει την τεχνογνωσία στον προγραμματισμό ταινιών, τη διοργάνωση κινηματογραφικών δράσεων αλλά και τη διάθεση να βοηθήσει στη λειτουργία του κινηματογράφου.

Πιστεύουμε και θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση η πόλη μας δεν μπορεί να μείνει χωρίς κινηματογραφικές προβολές, άρα είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει το Σινέ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ το ταχύτερο δυνατόν. Εναλλακτικά και για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να φιλοξενήσει τις προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης η αίθουσα Πλειάδες. (Δεν απαιτείται τεράστια δαπάνη. Χρειάζεται προμήθεια ή επισκευή της οθόνης και μεταφοράς ενός projector).

 

Διανύουμε μια εποχή που η κινηματογραφική αίθουσα χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή στήριξη. Αυτή τη φορά δεν κινδυνεύουν οι κινηματογράφοι από την εισβολή της βιντεοκασέτας, αλλά από τις πλατφόρμες που κρατούν τους θεατές στο σπίτι και δεν τους δίνουν το αντίδωρο του συγχρωτισμού και της απόλαυσης της θέασης μιας ταινίας με παρέα. Δηλώνουμε όμως υπεύθυνα ότι η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε στις επάλξεις, εάν ακουστούν και γίνουν σεβαστά τα όσα είχαν συμφωνηθεί σχετικά με την λειτουργία μας, όπως αυτά προαναφέρθηκαν στο υπάρχον  κείμενο.

Σ’ αυτήν την εποχή η ύπαρξη συλλογικοτήτων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

Τα 500 και πλέον άτομα που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού.

Τις δεκάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού.

 

 

Για την Κινηματογραφική Λέσχη Κορυδαλλού

Οι εκπρόσωποι:

Ελένη Λεοντίου 6932622559

Παναγής Κομιτόπουλος 6976765658

Κώστας Γασπαρινάτος 6977655532