ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ενημέρωση για τα άτομα που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, για την α’ φάση του Πιλοτικού Προγράμματος, που υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί Ατόμων με Αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους από σήμερα, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά/επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210-7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί. Θα προηγούνται ο έλεγχος του ποινικού μητρώου τους και η επιτυχής ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος εκπαίδευσης, που παρέχεται από το υπουργείο δωρεάν.

Οι ωφελούμενοι συμπολίτες μας με αναπηρία στους οποίους απονέμονται, στο πλαίσιο του προγράμματος, ώρες προσωπικής βοήθειας, θα έχουν πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών και στο προφίλ αυτών για τον σκοπό αναζήτησης, επικοινωνίας και επιλογής ενός ή περισσότερων Προσωπικών Βοηθών, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Κατόπιν αυτού, τα ωφελούμενα Άτομα με Αναπηρία θα συνάπτουν ιδιωτικό συμφωνητικό με τους Προσωπικούς Βοηθούς τους.

Η αποζημίωση του Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε έξι ευρώ μεικτά ανά ώρα παροχής προσωπικής βοήθειας. Στην περίπτωση παροχής προσωπικής βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης, η αποζημίωση του δικαιούχου Προσωπικού Βοηθού ανέρχεται σε 1.200 ευρώ μεικτά μηνιαίως και περιλαμβάνει και τις ημέρες ανάπαυσης.

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) απολογιστικά ανά μήνα, σε τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι Προσωπικοί Βοηθοί.

Κατεβάστε την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος εδώ.