Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, που διοργανώνεται από την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control, UICC) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου, αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την κινητοποίηση της διεθνής κοινότητας για την μείωση του παγκόσμιου αντίκτυπου της νόσου και την αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων ετησίως, μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευση για τη νόσο, και της αποτελεσματικότερης πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης [i].

Η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως, καθιστώντας την νόσο στη χώρα μας πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών[ii] .

Παράλληλα η πανδημία Covid-19, είχε και συνεχίζει να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασθενών, λόγω της μεγάλης μείωσης των προληπτικών εξετάσεων και των τακτικών επαναληπτικών ελέγχων των καρκινοπαθών ασθενών. Τέτοιοι έλεγχοι έγκαιρης διάγνωσης περιλαμβάνουν τη μαστογραφία, την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP), την κολονοσκόπηση, την αξονική τομογραφία θώρακος και την εξέταση (σε ομάδες υψηλού κινδύνου) του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA).

Δυστυχώς στη χώρα μας διατίθεται για την έγκαιρη διάγνωση πολύ μικρό ποσοστό (0,5%) της συνολικής δαπάνης για αντιμετώπιση του καρκίνου. Στην πρόσφατη (2019) ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, με αντικείμενο την εμπειρία των ασθενών με καρκίνο από τη σχέση τους με το σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας που έλαβαν, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου, ενώ αντίθετα, το 53% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας [iii] .

 

Κλείνοντας το χάσμα της φροντίδας

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με σύνθημα «Close the Care Gap» εστιάζει στην ανισότητα και αναδεικνύει το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου.

Ο μισός πληθυσμός της γης δεν έχει πρόσβαση σε όλο το φάσμα των βασικών υπηρεσιών υγείας,  ενώ όσον αφορά στον καρκίνο, παρά το γεγονός  ότι ζούμε σε μια εποχή προόδου που προκαλούν δέος η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία του – ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού στερείται τη βασική περίθαλψη.

Οι άνθρωποι που αναζητούν φροντίδα για τον καρκίνο συναντούν εμπόδια σε κάθε βήμα: το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φροντίδα. Οι πιο μειονεκτούσες ομάδες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν αυξημένη έκθεση σε μια σειρά από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο καπνός, η ανθυγιεινή διατροφή ή οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: η πραγματικότητα σήμερα είναι, ότι αυτό που είσαι και το πού ζεις, μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Δεν είναι δίκαιο. Αλλά μπορούμε να το αλλάξουμε[iv] .

Ο Δήμος Κορυδαλλού και το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, πραγματοποιεί σε ετήσια βάση ημερίδες και ομιλίες ενημέρωσης για την σημασία της πρόληψης στην εξέλιξη των διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ εστιάζοντας στους γυναικολογικούς καρκίνους, διοργανώνει (από τους λίγους Δήμους αδιάλειπτα και κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19) σε σταθερή τρίμηνη βάση στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων, σε συνεργασία με το Κ.Υ. Νίκαιας, δωρεάν γυναικολογική εξέταση, κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP) και κλινική εξέταση (ψηλάφηση) μαστού με δυνατότητα συνταγογράφησης μαστογραφίας, σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες κατοίκους του δήμου μας, με προτεραιότητα στις ανασφάλιστες και στις δικαιούχους του ΚΕΑ.

Παρακολουθείστε το video με τίτλο: World Cancer Day 2022 – Close the Care Gap – Hero video, για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=0DrioNV4Irw

ΠΗΓΕΣ

[i]https://www.uicc.org/what-we-do/convening/world-cancer-day

[ii] Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός,  Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Καρκίνος και Πανδημία, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, Δελτίο Τύπου 3-2-2021. Διαθέσιμο στο: https://www.eexo.gr/2021/02/03/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85/

[iii] https://ellok.org/wp-content/uploads/2019/04/PRJ-ELLOK-All.Can-20190401.pdf

[iv] https://www.worldcancerday.org/close-care-gap