ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλλού 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 

 

Η Κυβέρνηση με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου»!

Συγκεκριμένα στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αναγράφει: «Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η εν λόγω διάταξη, η κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου με νομοτεχνική «βελτίωση» – εμπαιγμό να παραπλανήσει και να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Όμως το βασικό δεν αλλάζει, η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Όχι μόνο υποβιβάζεται η αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, αλλά οι φορείς και με την τροποποίηση αυτή πάλι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, με τις νομοθετικές τους ρυθμίσεις οδήγησαν στην πλήρη ευθυγράμμιση της λειτουργίας και χρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών, με τους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχοντας ως αφετηρία τις ανάγκες και προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Αφού αφαίρεσαν από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια κύριες και βασικές αρμοδιότητες, αφού μετέτρεψαν τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών, στα πλέον αποφασιστικά όργανα κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο με ρυθμίσεις που ενισχύουν τον αυταρχισμό, όπως αυτή που συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι στην διαβούλευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ θωρακίζει τις τοπικές αρχές να υλοποιούν τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας και να μη συζητούν στα Δημοτικά Συμβούλια τα μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα, που δημιουργούν αυτές στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Καμιά τέτοια ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή! Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την αντιδραστική ρύθμιση που καταργεί το δικαίωμα στις δημοτικές παρατάξεις να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Ως Δημοτικό Συμβούλιο Κορυδαλλού σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε και να υλοποιήσουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης!